Sobre la congelació de la negociació col·lectiva al Clínic i les seves solucions

Posted by ccoo-clínic a 3 Març 2024

Bones!,

com ja us vam indicar abans de Nadal, els Comitès d’Empresa del nostre centre vam acordar, de manera unànime, la judicialització de la convocatòria extraordinària.  Davant aquesta situació, la Direcció d’Infermeria, responsable de la implementació de l’esmentada convocatòria, no ha mogut cap fitxat i s’ha generat un context de manca de confiança i no interlocució entre la Direcció i la part social del nostre centre. Aquest context ha generat una greu situació, possiblement la més complicada en els últims 25 anys, que ha motivat que la part social busqui la intervenció del Director General, de la Direcció del Catsalut i de la Intervenció de la Generalitat.

En conseqüència, els darrers dos mesos, vivim en un estat d’inmobilisme a la negociació col·lectiva que es tradueix en què, qui escriu aquestes línies en el seu paper de secretari del Comitè d’Empresa, ha trencat tots els rècords de denúncies a Inspecció de Treball: convocatòria extraordinària, servei de Prevenció de Riscos Laborals, Unitat Administrativa Transversal… . Fins i tot, es va estar molt a prop de fer una sentada com a Comitè d’Empresa a la porta del despatx del Director General. En aquell moment, i per a evitar una situació extremadament desaconsellable que posava en entredit la pròpia estructura de la part social, com a CCOO ens vam veure obligats a fer una intervenció capital ja que una part del propi Comitè d’Empresa volia desacreditar el paper institucional de la seva presidenta i del seu secretari.

En aquest sentit, les darreres dues setmanes hem viscut com el Director General es reunia amb presidenta i secretari i, la setmana passada, es concertava una reunió urgent amb un membre d’alguns sindicats ja que d’altres no es volen reunir amb ell fins que ho faci amb tot els delegats del Comitè d’Empresa.Com a CCOO, hem participat en aquestes reunions i no entenem el posicionament, tot i que legítim, d’alguns sindicats que no es volen reunir amb el Director General. Tot i això, entenem que aquest proper divendres 8-M sí que voldran anar ja que la reunió serà amb els dos Comitès d’Empresa sencers, Plató i Villarroel.

En conseqüència, davant aquesta situació extremadament tensa, com a CCOO volem fer les següents reflexions:

1. El Director General ha de “baixar al fang” amb la representació legal del treballadors ja que les seves Direccions, essencialment la d’Infermeria, no fan el que li pertoca.

2. La Direcció d’Infermeria no pot marxar d’una reunió amb la part social i deixar sola a la Direcció per a les Persones quan és la primera qui ha de donar explicacions.

3. La Direcció ha de fer, urgentment, canvis que resolguin els greus problemes de la convocatòria extraordinària i que posen en perill l’assistència sanitària al nostre centre.

4. No és normal que, per a recabar qualsevol tipus de dada, la part social hagi de posar denúncies a Inspecció de Treball de manera sistemàtica.

5. No pot ser que tinguem situacions, per exemple a la Unitat Administrativa Transversal, que trenquin amb els principis de l’ocupació pública i no es faci res des de la Direcció. 

6. No es poden dinamitar tots els ponts de diàleg ja que, si ens ho carreguem tot i no reconeixem els nostres interlocutors a les taules, no podrem negociar res: jubilacions parcials, import de DPO 2023, calendarització DPO 2024,  tercer cap de setmana, SPP’s…. .

7. Per a què es compleixin les disposicions legals vigents, com ara l’increment salarial del 0,5% amb caràcter retroactiu 1/1/2023 aprovat al Congrés el mes passat, necessites reconèixer al teu interlocutor per a poder signar una acta en Comissió Negociadora.

8. Tot i que es donin irregularitats, ja denunciades davant Inspecció de Treball, en el marc del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del nostre centre no pots negar-te a assistir a reunions ja que l’esmentat servei impacta de manera automàtica en la salut dels treballadors i treballadores.

Per acabar, com a CCOO, creiem que ha arribat el moment de teixir majories per a què, un cop es produeixin les passes obligatòries per part de la Direcció, poder arribar a acords el més ràpids possibles en temes urgents com la jubilació parcial.

Sorry, the comment form is closed at this time.