Article de Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya

Posted by ccoo-clínic a 23 Octubre 2017

No trenqueu la cohesió social

Un cop trencat el contracte social en països del primer món amb la crisi, la destrucció de milions de llocs de treball i les retallades han fet créixer les desigualtats i augmentat la pobresa.

La protecció dels actius financers ha fet xantatge les democràcies i ha deslegitimat les institucions públiques en no donar resposta a les necessitats de la gent. A Espanya n’han estat responsables el PSOE i més el PP, i a Catalunya, CiU. Recordem les retallades de la despesa social, les reformes laborals, “la Llei mordassa”. Recordem l’ús polític de la fiscalia per limitar el dret de vaga encausant 300 sindicalistes i demanant-los presó.

La ciutadania hi ha anat reaccionant de forma tan legítima com diversa amb les vagues generals, el 15M o l’independentisme. Però el PP segueix amb la seva intransigència i el seu full de ruta. La seva apropiació de la legalitat preocupa més que tranquil·litza amb accions fortament repressives com la de l’ú d’octubre o l’empresonament dels Jordis. Al seu torn, el govern de la Generalitat ha gestionat malament els temps de l’expressió de l’independentisme, generant fortes pressions fins a habilitar-se de manera unilateral un nou marc legal propi.

La crisi política d’aquestes setmanes ha provocat una forta divisió que comença a notar-se en les relacions socials a Catalunya. CCOO té la responsabilitat de ser la primera força social del país i l’exerceix en favor de la cohesió social. Hem impulsat la Taula per la Democràcia i la Comissió Independent de mediació, conciliació i diàleg amb centenars d’entitats catalanes. Hem convocat mobilitzacions davant els atacs als drets fonamentals i les llibertats, amb la participació  d’independentistes i no independentistes. Hem fet una proposta de solució política amb una doble negociació.

La responsabilitat dels governs  és garantir la convivència de les pluralitats i diversitats en una societat dinàmica com la catalana. Han de restablir les condicions de convivència política i social canalitzant les tensions polítiques, socials i econòmiques de manera que les institucions exerceixin la representació real de la posició política de la gent.

No volem una DUI perquè no interpel·la tota la societat catalana i en deixa fora una part important. No declarar-la, no és renunciar a l’independentisme sinó refrendar-lo en un país on la gent del sí reconegui la gent del no i a l’inrevés.

No volem el 155 perquè aprofundeix la deriva autoritària, afebleix  la democràcia i empobrirà més la classe treballadora.

Encara es poden evitar totes dues coses. Pensin en la gent, trobin una solució que mantingui la cohesió social i rebaixin la crispació. Si no ho fan, no comptin amb CCOO. Si ens busquen, ens trobaran protegint la cohesió social i el benestar. Amb els drets nacionals i els drets socials.

Sorry, the comment form is closed at this time.